Vakkundig en voordelig
Afspraak maken: 035 - 603 99 09

camper-onderhoud

Camper onderhoud

Door je camper goed te onderhouden en op tijd aan te bieden voor onderhoudsbeurten voorkom je problemen onderweg. Volg als camper-eigenaar altijd het onderhoudsschema van de autofabrikant en van de opbouwfabrikant. Bij twijfel bel je gewoon met onze specialisten via 035 603 99 09 of receptiesoest@autosmeeing.nl.

Camper APK-keuring

De APK-keuring is ook voor de camper verplicht. Plan vooruit want bijvoorbeeld bij langdurig verblijf in het buitenland kan dat problemen opleveren. Een APK-keuring kan je 2 maanden eerder – met een geldigheid van 14 maanden – laten uitvoeren zonder dat je jaarlijkse APK-datum verandert. Er zijn uitzonderingen mogelijk waar de APK in het buitenland kan worden uitgevoerd, laat u hierover informeren door onze specialisten.

Camper-APK inclusief afmeldkosten RDW en EOBD-test van 39,-

nu voor 69,-

Camper kleine beurt of grote beurt?

Hier tekst en uitleg camper beurten.

nu v.a. 169,-??

Afspraak maken: 035 – 603 99 09

Camperonderhoud in de diepte

Enkele belangrijke punten die het benodigde/verwachte onderhoud aan je camper wat verduidelijken.

Chassis, cabine en motor
Een camper is naast een kampeermiddel ook gewoon een auto en is regelmatig onderhoud belangrijk. Campers zijn vaak afgeleid van bestelauto’s, daarom liggen de onderhoudsbeurten verder uiteen dan bij een personenauto. Geadviseerd wordt om jaarlijks tenminste één kleine inspectie uit te laten voeren. Als er dan onderhoud nodig is kunnen wij dat op tijd uitvoeren en blijft je camper goed onderhouden. Daarnaast kan je dan de voorgeschreven onderhoudsintervallen volgen.

Drukregelaar
Een drukregelaar heeft tegenwoordig een levensduur van 10 jaar. Bij campers moeten deze voorzien zijn van een afblaasventiel. Dit ventiel voert bij een defect de te hoge gasdruk af naar buiten. Om ook in het buitenland tijdens het rijden de kachel te mogen gebruiken, zijn in de installatie geplaatste afslagventielen verplicht. Deze sluiten bij een aanrijding automatisch de gastoevoer af. Nederlandse campers zijn meestal niet standaard van dit systeem voorzien. Twijfel je hierover? Kom dan langs en laat ons dit controleren.

Gasinstallatie
Laat de gasinstallatie elke 2 jaar door ons controleren. Daarbij worden de gasbrander van de koelkast, de branders van het kooktoestel en de kachel schoongemaakt en gecontroleerd. Door de hele gasinstallatie af te persen controleren wij de systemen op lekkages. Het leidingsysteem wordt daarbij, soms deel voor deel, enige tijd onder druk gezet. Eventueel drukverlies kunnen wij aflezen op onze apparatuur. Op die manier kunnen wij al dan niet door gebruik van een gaslekvloeistof het lek traceren en repareren.

Gas en elektrische leidingen
Gas en elektrische leidingen moeten ten allen tijd afdoende gebeugeld en vastgezet zijn. Trillingen kunnen deze leidingen beschadigen. Veel zichtbare leidingen kan je zelf al visueel controleren. Uitgebreide inspectie kunnen wij bij gepland onderhoud uitvoeren.

Propaangasslangen
Voor uw veiligheid raden wij aan alle oranje propaanslangen elke 4 tot 5 jaar te vervangen. Controleer wel voorafgaand aan elke reis de slangen op beschadingen en scheurtjes.

Randaarde
Als je een aansluiting gebruikt van 230 Volt dan is de gehele camper geaard via de aansluitkabel en het stopcontact. Metalen onderdelen, zoals de gootsteen, kookplaat, aluminium opbouwdelen en het chassis, zijn via aardedraden met elkaar verbonden en dus geaard. Deze verbindingen moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Aardlekschakelaar in de camper, wel zo veilig!

Heeft uw camper al een aardlekschakelaar? Omdat een aardlekschakelaar niet verplicht is, ontbreekt deze nog vaak. Als deze wel aanwezig is, dan is de montagekast vaak niet direct bij de hand. Ons advies: test de aardlekschakelaar voor elke reis even. Dit doe je door de stroomkabel van de kampeerauto aan te sluiten op een stopcontact (bijv. thuis). Druk dan het testknopje op de schakelaar in. Met de blauwe tuimelschakelaar stel je hem weer in werking. Heeft u geen aardlekschakelaar vraag dan onze specialisten naar de mogelijkheden.

Inbraakwering voor de camper

Er is voor je camper een ruime keus in stuursloten, startonderbrekers en elektronische alarmsystemen beschikbaar. De meeste verzekeringen verplichten een speciaal voor campers ontwikkeld versnellingsbakslot (bijvoorbeeld Bearlock). Zo’n speciaal slot voorkomt diefstal van de camper. Het zit niet in de weg en is zeer eenvoudig te bedienen. Tegen camper-inbraak zijn er diverse hulpmiddelen zoals deursloten en deurbeugels verkrijgbaar.

Ook in alarmsystemen zijn er vele soorten, naast inbraak-alarmen zijn er bijvoorbeeld ook gasalarmen. Deze gasalarmen detecteren naast verdovingsgas ook flessengas (zoals butaan- propaangas). Deze gasalarmen zijn eenvoudig door uzelf te monteren, wilt u dit liever laten doen dan staan wij natuurlijk voor u klaar.

Voor een inbraak-alarminstallatie zijn er ook vele mogelijkheden. Denkt u ook aan het comfort, soms gaan sirenes nogal eens af zonder noodzaak.  Er zijn nieuwere systemen die je waarschuwen via de smartphone. Je kunt dan vanaf elke locatie zelf de politie naar je camper sturen.

Met een reiskluisje kan je gelegenheidsdieven voor zijn. Plaats deze op een onopvallende en moeilijk bereikbare plaats. Gebruik niet alleen de verborgen ruimtes voor uw waardevolle spullen, de meeste dieven zijn geslepen en kennen deze plekken ook.

Onderhoudsbeurt + gratis APK

Bij een grote onderhoudsbeurt wordt uw auto gecontroleerd op 78 punten en worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
  • Olie verversen met a-kwaliteit motorolie
  • Vervanging van het oliefilter
  • Vervangen van bougies
  • Vervangen luchtfilter
  • Gratis APK

BOVAG / RDW erkend

Wij zijn een officieel RDW-erkende keuringsinstantie en BOVAG-garage.

Wist je dat?

Een APK keuring is maximaal 2 maanden vóór de APK-vervaldatum mogelijk.

Een distributieriem wordt alleen vervangen in overleg met u, dit zit standaard niet bij een APK of onderhoudsbeurt inbegrepen.

Kosten weten?

Als de APK vervaldatum is verlopen en uw auto is niet goedgekeurd bent u niet verzekerd en riskeert u een boete.